Aangeboden door Telenet

Wanneer krijg je een 10-Gigabit internetabonnement?

Het kabelnetwerk van weleer is niet hetzelfde netwerk waarmee je tegenwoordig bliksemsnel surft op het internet. Achter de schermen is er al enorm veel veranderd en geüpgraded. Kan het nog sneller? Jazeker!

Surfen via de kabel

Het verhaal van Telenet is er een van continue upgrades. Weinigen staan er bij stil, maar wat nu via ‘de kabel’ kan is spectaculair sneller en beter dan in het verleden. Het netwerk van Telenet is daarmee heel performant. En de bedoeling is die voorsprong te behouden. Het bedrijf zet daarbij in op een strategie met meerdere aspecten. Want die kabel, die kan in de toekomst wellicht nog véél sneller.

Toen Telenet begon met het aanbieden van breedbandinternet waren snelheden van enkele Megabits per seconde de norm. Inmiddels surfen veel Telenet-gebruikers aan 300 Mbps. Als er meer nodig is, kan 99,50 % van hen de stap maken naar 1.000 Mbps of 1 Gbps. Hoe snel is dat? Een bestand van 125 MB download je in één seconde; een film van pakweg 4 GB heb je op dertig seconden binnengehaald.

Fiber? Dat ligt er al

Die laatste versnelling naar 1 Gigabit per seconde is mogelijk omdat Telenet massaal geïnvesteerd heeft in het aanleggen van een achterliggend glasvezelnetwerk in Vlaanderen en Brussel. En dat is al even aan de gang: de eerste glasvezel of ‘fiber’ werden reeds in 1998 gelegd! Inmiddels is bijna heel Vlaanderen en Brussel voorzien van het nodige. Dankzij het hybride netwerk (grotendeels bestaande uit glasvezel en de laatste link naar je huis in coax) kunnen enorme hoeveelheden data verstuurd worden, nu als in de toekomst. Zo kan ieder gezin (of huishouden) met een gerust hard tegelijkertijd streamen, surfen, bestanden versturen, online gamen en meer. Dit netwerk loopt tot bij een verdeelpunt heel dicht bij je woning.

Naar de voordeur

Fiber is dus niet iets van de verre toekomst, het ligt dus al tot in je buurt! Enkel de laatste kabel van de verdeelkast tot aan je voordeur is hetzelfde gebleven. Ja, de ‘tv-kabel’ die er al jaren ligt. Daardoor lijkt het misschien alsof er niets gebeurd is, maar niets is minder waar. Door slimme upgrades is die laatste koperen kabel veel sneller geworden. Het kan zelfs tot 1 gigabit per seconde leveren.

De volgende stap is glasvezel te verlengen tot aan de voordeur. Al is dat niet meteen nodig voor het modale gezin. Het huidige netwerk maakt al snelheden tot 1 Gigabit per seconde mogelijk. Dat is spectaculair snel. Zo snel dat er meer dan genoeg ‘overhead’ (extra capaciteit) is voor zelfs de meest datahongerige apps.

Nog eens tien keer sneller

Glasvezel is een cruciaal onderdeel om nog sneller breedbandinternet te kunnen bieden. De limiet is echter nog niet bereikt, dankzij nieuwe technologieën die Telenet momenteel in zijn labs onderzoekt. Dit voorjaar demonstreerde het nog dat met de aanstormende DOCSIS 4.0-technologie er een stap kan gezet worden naar 10 Gbps. Inderdaad, tien keer sneller dan het al spectaculaire Gigabit-abonnement.

DOCSIS 4.0 is nog even toekomstmuziek, al denkt Telenet wel vanaf 2024 de technologie te gaan aanbieden aan bedrijven. Maar de huidige DOCSIS-standaard (versie 3.1) is lang nog niet uitgeput. In de Telenet-labs haalt de bestaande technologie bijna 2,5 Gbps. “Deze technologie kunnen we aanbieden zonder veel grote veranderingen op het bestaande netwerk”, luidt het. Het interessante aan DOCSIS 4.0 is dat het niet enkel veel sneller is bij het downloaden, maar dat ook de ‘upstream’ een stevige versnelling krijgt. En dat is belangrijk bij toepassingen die naast veel data ontvangen ook veel data versturen, zoals bestandsdiensten in de cloud.

Ook 5G is in beweging

Daarnaast bereidt Telenet ook de uitrol van 5G voor. Dat is natuurlijk niet via de kabel, maar een supersnelle upgrade voor het mobiele netwerk. 5G kan echter wel complementair werken met het steeds sneller wordende breedbandnetwerk, zodat gebruikers naadloos kunnen schakelen en altijd aan maximale snelheid kunnen surfen. Zo surf je binnen én buiten aan ongeziene snelheden.

Ontdek waarom iedereen goed zit op hét netwerk van Vlaanderen!

  Ontdek het hier

  terug naar overzicht

Ontdek waarom iedereen goed zit op hét netwerk van Vlaanderen!