Aangeboden door Telenet

Tien tips om zonder stress thuis te werken

Toen bijna iedereen begon thuis te werken, moest dat snel en zo goed mogelijk. Inmiddels is het thuiswerken een vast element van de werkmix geworden. Maar wat zijn de zaken die echt nodig zijn om het werken in je eigen stek tot een succes te maken?

Heel veel voordelen

Thuiswerken zit in de lift. Over een openstaande deur intrappen gesproken. En ja, de meeste mensen zijn er niet rouwig om, want er hangen best veel voordelen aan. Geen gedoe met zakelijke outfits of niet moeten worstelen met het openbaar vervoer, wie tekent daar niet voor? Maar als puntje bij paaltje komt, blijkt werken in je eigen woonomgeving vaak evenzeer een bron van stress. Opeens moet je zaken in orde brengen die anders op kantoor voor je worden geregeld. Even IT-support opbellen om hulp te vragen? Thuis ben je zelf de supportafdeling - of toch in de eerste lijn. Gelukkig kun je wel veel doen om het thuiswerken makkelijker en productiever te maken.

Vermijd afleiding

Als je onderstaande tips leest, zal je snel merken dat er een rode draad doorheen alles loopt. Want als er een ding de sleutel tot thuis effectief werken is, dan is het wel ‘afleidingen vermijden’. Dé uitdaging voor elke thuiswerker is je focus behouden. Dat is moeilijker dan op kantoor, want thuis is er zo veel meer dat je aandacht probeert te trekken. Van luidruchtige huisgenoten tot de buren die plots het gras beginnen te maaien, er staan veel potentiële hinderpalen tussen jou en een geslaagde thuiswerkdag.

Doe de switch

Soms kan het niet anders. Thuiswerken, dat doe je aan de keukentafel. Om de switch van privé naar werk te maken, ‘bouw’ je best wel de tafel om. Verwijder alles dat je niet nodig hebt en installeer je werkspullen. Daarmee vermijd je afgeleid te worden door een artikel in de krant die in de buurt ligt te slingeren. Door dit te doen, heb je een klein ritueel om je mentaal te focussen op je werkdag. Omgekeerd geldt dat ook: door je werkspullen op het einde van de dag op te bergen, creëer je een duidelijke overgang van werk- naar privétijd.

Je eigen plek in je stek

Het baat zeker om een eigen thuiswerkplek te creëren, tenminste als je daar de ruimte voor hebt. Niet iedereen heeft plaats om een toegewijde werkkamer te maken. Er zijn echter heel wat creatieve oplossingen om een hoekje van een kamer tot werkplek te transformeren. Compacte bureaus of kasten met uitschuifbare tafelbladen, bijvoorbeeld. Een alles-in-één computer of monitor raak je misschien subtiel kwijt in bepaalde boekenkasten. Er zijn inmiddels echt veel toffe ideeën te vinden als je online rondkijkt. Het helpt in elk geval als je die eigen plek echt kunt voorbehouden voor het thuiswerken. Elke werkdag beginnen met het opruimen van gamecontrollers of het opnieuw aansluiten van een computerscherm, daar wordt niemand gelukkig van.

Betrouwbare internetverbinding

Je gooit de schakelaar om en het licht brandt, je opent de kraan en water vloeit eruit. Zo moet het ook zijn met je internetverbinding. Als jij een ZOOM-call doet en je partner zit elders in huis een presentatie te streamen, dan moet je beiden gewoon je ding kunnen doen. Een van de kinderen vecht een battle royal uit op de Xbox, terwijl dochterlief naar Spotify luistert? Ook dat moet kunnen. Hoe kun je daarvoor zorgen? Ten eerste is er het internetabonnement zelf: biedt dat voldoende qua bandbreedte en is er een ruime downloadlimiet? Kun je dus zorgeloos alle apps gebruiken die je nodig hebt? Daarnaast is het ook cruciaal dat je kunt rekenen op ondersteuning mocht er iets foutgaan.

WiFi waar je op kunt rekenen

Als het internet niet presteert zoals verwacht, ligt dat vaak aan de situatie bij je thuis. Het WiFi-netwerk dus, waarmee je computers, smartphones, tablets, smarthome-apparaten en zelfs je tv verbindt. Als alles goed gaat tenminste, want draadloze netwerken kunnen behoorlijk wispelturig zijn. Misschien surf je vlot in de woonkamer, maar in de keuken waar je straks wilt werken helemaal niet. Dat probleem oplossen is niet altijd makkelijk, al vind je hier een aantal tips die kunnen helpen. Via de Telenet-app die je op de smartphone installeert ontdek je snel hulpmiddelen om problemen op te lossen. Klanten kunnen bijvoorbeeld het WiFi-netwerk laten analyseren en eventueel een WiFi-booster bestellen. Hiermee verbeter je de WiFi-ontvangst in ruimtes waar de verbinding minder goed is. Bij problemen met je netwerk vind je bij Telenet ook een uitgebreide checklist met tips.

Comfort is geen luxe

Veel geïmproviseerde werkplekjes schieten tekort als het gaat om ergonomie. Dat merk je initieel misschien niet, maar op het einde van een werkdag zal je lichaam het wel laten weten. Op de langere termijn kun je zelfs RSI-klachten krijgen, zoals een muisarm of schouderpijn. Aangezien voorkomen beter is dan genezen, werp je best een kritische blik op je werkplek. Vaak zit het probleem bij je zithouding. Of er is een te groot verschil tussen je zithoogte en de hoogte van het tafelblad. Kortom, je zit te krom of wat scheef, het toetsenbord bevindt zich te hoog, je beeldscherm staat te laag of er is onvoldoende ruimte om je armen ontspannen te plaatsen. De juiste stoel, liefst verstelbaar in de hoogte en misschien wel in andere richtingen, helpt al veel. Laptopgebruikers overwegen best een extern scherm dat je recht voor je plaatst. Check zeker of je werkgever daarbij niet kan helpen. Veel bedrijven, zoals Telenet, ondersteunen werknemers door bureaumateriaal voordelig aan te bieden of via een bonussysteem.

Bewegen mag (liggen ook)

Net als op kantoor geldt dat je regelmatig eens moet opstaan en rondlopen. Er zijn apps die je daarbij kunnen helpen, zodat je regelmatig beweegt. Of wat dacht je van een paar snelle yogaoefeningen tijdens je middagpauze? Betrouwbare WiFi laat toe om af en toe naar elders in de woning te verkassen. Even een document doorlezen uitgestrekt in de zetel, waarom niet? Dat is nu eenmaal een voordeel van het thuiswerken. Maar houd je ogen wel open.

Licht is belangrijk

Je focus bewaren terwijl de zon door het raam in je gezicht schijnt? Makkelijk is iets anders. Dat je werkhoekje te donker is, merk je dan weer pas na een tijdje. Hoe dan ook, om comfortabel te blijven werken, zorg je best voor voldoende licht. Even belangrijk is dat er geen groot contrast bestaat tussen het omgevingslicht en de helderheid van je scherm. Je scherm dat te fel staat zal je ogen sneller vermoeien. Bij veel laptops en mobiele toestellen kun je instellen dat de helderheid zich aanpast aan het moment van de dag. ’s Avonds worden de kleuren bijvoorbeeld wat geler zodat je brein niet overgestimuleerd raakt.

“Wat zeg je?”

Je wilt net aan dat lastige dossier beginnen en de buurman haalt de grasmaaier boven. Concentreren is net iets moeilijker geworden. Als het gaat om geluid is een investering in een hoofdtelefoon of oortjes met noise-cancelling (ruisonderdrukking) het overwegen waard. Er hangen verschillende voordelen aan. Om te beginnen, wordt dat lawaai rondom je weggefilterd. Beter voor je focus, maar ook om vermoeidheid te voorkomen. Daarnaast kun je makkelijk naar muziek luisteren zonder iemand te storen of een call beter volgen. En omdat ruisonderdrukking zorgt voor een stille achtergrond, kun je dat doen aan een lager volume zonder iets te missen. Ten slotte zijn deze type hoofdtelefoons uitgerust met microfoons die je stem beter oppikken. Zo word je verstaanbaarder tijdens meetings.

Niet updaten net voor de meeting

Software-updates zijn een deel van het leven geworden. Of het nu gaat om een patch voor Windows of een update die je echt moet uitvoeren om een app te blijven gebruiken, je kunt er niet omheen. Updatevensters wegklikken is ook geen optie, want vele updates pakken beveiligingsproblemen aan. Kortom, updaten moet! Updates (zeker voor het besturingssysteem) kunnen tientallen minuten duren. Niet iets dat je wilt doen net voor die belangrijke videomeeting met een klant. Je kiest dus best een vast moment om te controleren op app-updates en om ze te installeren. Op het einde van de werkdag bijvoorbeeld.

Houd het veilig

Heel wat thuiswerkers realiseren niet dat ze thuis minder goed beschermd zijn tegen computeraanvallen. Op kantoor surf je wellicht via een netwerk dat beter beveiligd is, bijvoorbeeld met een professionele firewall die indringers buitenhoudt. Als je thuis werkt, moet je dus alerter zijn. Beveiligingssoftware is een must, net als terughoudendheid bij het klikken op mails en berichten. Telenet-klanten kunnen kiezen voor SafeSpot+, een pakket dat je Telenet-modem instelt als poortwachter tegen onbetrouwbaar internetverkeer. Je kunt ook de SafeSpot Guard-app installeren, waardoor je beter beschermd bent tegen virussen, ransomware, phishing-praktijken en meer.

Ontdek waarom iedereen goed zit op hét netwerk van Vlaanderen!

  Ontdek het hier

  terug naar overzicht

Ontdek waarom iedereen goed zit op hét netwerk van Vlaanderen!