Aangeboden door Telenet

Quiz: is mijn internet snel genoeg?

Ben je een thuiswerker die heel de dag druk Zoom-vergadert en documenten deelt met de collega’s? Of ben je helemaal verslaafd aan de nieuwste series op Netflix? Is jouw gezin er eentje van grootverbruikers qua data? Of zit zoonlief op zijn kamer te trainen voor een e-sports kampioenschap? Dan heb je echt nood aan een snelle internetverbinding. Maar hoe snel precies? Doe onze quiz!

VRAAG 3/6

Ben je gek op muziek? Je bent niet alleen. Maar hoe krijg je jouw dagelijkse muzikale fix?

Het echte verbruik

Het is vaak moeilijk in te schatten hoeveel bandbreedte je echt gebruikt of nodig hebt. Onder meer omdat je vaak met verschillende apps en diensten bezig bent. Er is ook een verschil tussen wat je continu nodig hebt (de downloadsnelheid) en de hoeveelheid data die je afhaalt (de grootte van een download). Je mag ook niet uitsluitend kijken naar de app die je op een bepaald moment gebruikt. In de achtergrond kunnen andere apps en toestellen updates downloaden, waardoor je een stukje bandbreedte niet kunt gebruiken.

Naast het eigenlijke verbruik van een app of dienst is er ook nog een stukje extra verbruik van het OS en voor netwerkverkeer. Slimme toestellen versturen bovendien ook regelmatig data. Even belangrijk: je internetabonnement kan een bepaalde snelheid leveren, maar je eigen WiFi-netwerk is mogelijk trager. Onder meer via de Telenet-app kun je controleren hoe snel je WiFi-netwerk is op een bepaalde plaats in de woning.

Enkele voorbeelden

  • Een film bekijken in 4K vereist 7 GB per uur of 15,5 Mbps. Kijk je in een lagere kwaliteit, dan verbruik je minder bandbreedte. Maar in veel gezinnen wordt er op meerdere schermen simultaan gekeken. En dan moet je dat verbruik vermenigvuldigen.
  • Een app zoals Instagram of Facebook gebruikt ongeveer 600 MB per uur. Uiteraard hangt dat sterk af hoeveel je bekijkt en wat. Video’s vereisen meer dan foto’s of tekst. Sommige media ‘preloaden’ bovendien al beelden en video’s, zodat je zelfs zonder te scrollen al veel binnenhaalt.
  • Chatten met video verbruikt circa 2 GB per uur in Full HD-kwaliteit. Omdat dit een doorlopende datastroom is, heb je minstens 5 Mbps nodig. De praktijk leert ons dat iets meer wel beter is om haperingen te vermijden. De meeste videochatapps kunnen wel schakelen tussen een lagere en hogere kwaliteit, naargelang de kwaliteit van de verbinding.
  • Games worden tegenwoordig vaak online aangekocht en ontvangen regelmatig gigantische updates. Dat betekent heel grote bestanden downloaden, soms tot 100 GB groot. Het online gamen verbruikt minder data maar vereist wel een hogere bandbreedte. In theorie volstaat 5 Mbps, maar in de realiteit zullen gamers vaak een hogere bandbreedte nodig hebben. Voor online gamen is een lage lag – noem het de vertraging op de lijn – ook cruciaal.
  • Muziek streamen is relatief zuinig vergeleken met videostreaming. Een stream van Spotify gebruikt ongeveer 43 MB per uur. Ook hier geldt: als er meerdere gezinsleden naar muziek luisteren, moet je wel dat verbruik vermenigvuldigen.

Voor alles een oplossing

Je merkt het: als je vele zaken naast elkaar begint te gebruiken, stijgt de vraag naar bandbreedte snel. Daarom dat Telenet ook continu het netwerk verbetert, zodat internetabonnementen altijd ruim genoeg zijn voor wat je wilt doen. Met het snelste abonnement bij Telenet haal je tot 1 Gigabit per seconde, dankzij het gebruik van hybride technologie met fiber en coax. Dat is meer dan genoeg voor zelfs de zwaarste toepassingen!

Ontdek waarom iedereen goed zit op hét netwerk van Vlaanderen!

  Ontdek het hier

  terug naar overzicht