Aangeboden door Telenet

Tips om veilig thuis aan de slag te gaan

Nemen computercriminelen thuiswerkers in het vizier?

Sinds de coronaperiode werken steeds meer mensen enkele dagen per week thuis. Dat is handig én goed voor de balans werk-privé. Maar ook criminelen vinden de thuiswerkevolutie best interessant.

Het thuiswerken is inmiddels bij heel wat mensen ingeburgerd. Zelfs al is het maar één dag per week, toch hangen er veel voordelen aan. Geen filestress, iets meer controle over de dagindeling en – last but not least – betere koffie. Een eigen knusse werkplek, wie kan meer wensen? Maar thuis op je laptop tokkelen, is qua beveiliging niet hetzelfde als op kantoor. Op je werk is er een bedrijfsnetwerk dat beveiligd is met een firewall en is er wellicht security-software voorzien. Zonder dat je het misschien doorhebt, word je zo afgeschermd van heel wat malware: virussen, trojans, wormen, phishing-mails… noem maar op. Bij je thuis is de situatie toch iets anders. En dat hebben cybercriminelen ook wel door.

Betaal het losgeld of…

Sinds 2020 is er zo een enorme toename van ransomware of gijzelsoftware. Deze malware kan zich op vele manieren presenteren. Een bijlage in een mail of iets dat je aanklikt op een webpagina, om maar iets te zeggen. Het resultaat is wel altijd hetzelfde. De malware versleutelt belangrijke mappen of zelfs je hele harde schijf. De computer gebruiken? Dat gaat niet langer. Of je fotocollectie zit achter slot en grendel. Een bericht zal meteen duidelijk maken wat je moet doen: losgeld betalen – of je gegevens voor eeuwig verliezen. De toegepaste versleuteling is zo zwaar dat velen niet anders kunnen dan toegeven. Dat het losgeld in een cryptomunt moet betaald worden, maakt het helemaal een intense ervaring.

Social engineering

Net als bij online fraude vertrouwt ransomware vaak op social engineering. Het doet zijn werk niet via lekken in software of malware, maar wel door je te overtuigen om iets te doen, zoals een document aan te klikken. Het draait allemaal rond misleiding. Een klassiek voorbeeld is een mail krijgen van een collega of een organisatie die je vertrouwt. Of waar je een beetje stress van krijgt, zoals de belastingdienst of de politie. De boodschap kan heel positief zijn (“Hier is je terugbetaling van 2.353 euro”) of negatief (“Betaal nu je achterstallige verkeersboete”). Bestanden openen of klikken op een link, daartoe willen ze je toe overhalen.

Het hoeft zelfs niet via je computer te verlopen. Sommige oplichters bellen je op en doen zich voor als een helpdeskmedewerker die iets raar met je computer heeft ontdekt. Of ze even controle mogen nemen over je computer om het probleem op te lossen. Zodra je hen toegang geeft om je pc te doorzoeken, zal het inderdaad ‘raar’ worden.

Thuiswerkers zijn heel gevoelig voor aanvallen die vertrouwen op een sociaal element. Je zit geïsoleerd van je collega’s, communicatie verloopt wat stroever en er is vaak druk om snel te reageren. Voor dat je het weet trap je in de val. De boodschap blijft echter om niets blindelings aan te klikken of in te stemmen met een verzoek van een onbekende. Even diep ademhalen en nadenken: “Klopt dit wel?”. Ook als je opgebeld wordt.

Extra aandacht nodig

Grotere ondernemingen zorgen doorgaans voor een veilige laptop voor thuiswerkers. Misschien moet je ook verbinden met het bedrijfsnetwerk via een zogenaamde VPN-verbinding. Dat is al heel wat veiliger, al blijft het altijd oppassen. Jouw laptop blijft ook een toegangspoort tot een bedrijfsnetwerk.

Maar niet elk bedrijf of elke organisatie heeft de middelen om een beveiligde laptop uit te delen. Er zijn ook veel thuiswerkers die op eigen machines werken en via hun eigen netwerk. Dan loop je toch wat meer risico. Wat kun je dan doen?

Iedereen heeft wel door dat online veiligheid een ding is. Maar hou je er wel voldoende rekening mee? Hopelijk krijg je door deze test een beter idee van wat gevaarlijk is en wat je moet doen.
Hier vind je nog veel tips en informatie.

  terug naar overzicht

Ontdek hoe je veiliger op het internet kan surfen.