Aangeboden door Telenet

Hoe belangrijk is snel internet?

Twintig jaar geleden was het internet al niet weg te denken, maar nu? Helemaal onmisbaar. Downloaden en surfen kunnen alsmaar sneller. Maar zijn die snelheidsverhogingen echt zo belangrijk? Ja… maar dat is niet alles.

Je breedbandinternetverbinding is sneller dan ooit. En dat is maar goed ook, want ze dient allang niet meer om enkel te surfen naar sobere websites met een paar beelden. Neen, het internet is getransformeerd naar een plek waar je direct in je browser waanzinnig veel dingen kunt doen. Een consolegame in hoge kwaliteit spelen, om maar iets te zeggen. En waar vroeger iedereen sprak over ‘downloaden’, wordt je internetverbinding (en in het verlengde daarvan je WiFi-netwerk) daarnaast voor ongelooflijk veel andere zaken gebruikt. Films bekijken via streaming, de feed van Instagram doorscrollen, een videochat met de grootouders in het zorgcentrum, je slimme verlichting in de woonkamer vanop afstand bedienen, een playlist met nieuwe muziekreleases afspelen tijdens het avondeten, … Het gaat allemaal over ‘dé kabel’. En vaak ook op hetzelfde moment.

Groeiende datahonger

Om te zorgen dat al die zaken soepel werken, is er achter de schermen hard gewerkt om het Telenet-kabelnetwerk te verbeteren. Vaak door talloze upgrades die uit het zicht gebeurden. Wist je bijvoorbeeld dat het Telenet-netwerk tot een verdeelpunt dicht bij je huis volledig van glasvezel (fiber) is? Dat is al even zo, omdat Telenet voor wil blijven op de vraag naar meer bandbreedte. Want een ding is zeker: ons dataverbruik zal blijven stijgen. Omdat niemand graag online wacht, wordt nu alles al gedaan om klaar te zijn voor morgen en zeker elke vraag aan te kunnen.

Toekomstgericht denken

Dat vooruitdenken zit in het DNA van Telenet. Een mooi voorbeeld daarvan was de introductie van Fibernet, waardoor Telenet als eerste in ons land 100 Mbps kon bieden. Dat was al in 2010 - twaalf jaar geleden! Ruimschoots op tijd voor de vele toepassingen die zouden volgen, zoals Yelo. Hiermee kon je jouw favoriete tv-programma’s bekijken op je mobiele toestel. Handig als een ander gezinslid de tv in de woonkamer had ingepalmd. Nu is iedereen het natuurlijk gewoon dat je op elk scherm in huis en wanneer je maar wilt naar een serie of film kijkt. Maar toen de upgrade naar Fibernet er kwam en Yelo verscheen, was het ongezien. Een mooi voorbeeld van dat toekomstgericht denken. Inmiddels is er de nieuwe Telenet TV-app, waarmee je mobiel films kunt, opnames inplannen en veel meer.

De Grote Netwerf

En dan was er ook de Grote Netwerf. Dankzij een half miljard euro aan investeringen kon Telenet het kabelnetwerk upgraden naar ongeziene snelheden. Het werk daaraan begon in 2014. Als eerste in Europa kreeg Vlaanderen daardoor een Giga-netwerk. 1 Gbps? Heel wat landen zouden er nu nog jaloers op zijn.

Betrouwbaarheid is even belangrijk

De stap naar de glasvezelinfrastructuur levert hogere snelheden op, maar dat is zeker niet het enige. Veel apps die je gebruikt vereisen vooral een betrouwbaar en stabiel netwerk. En dat is ook waar Telenet de nadruk op legt. Neem nu een videovergadering in ZOOM of Teams, bijvoorbeeld. Uiteraard moet je verbinding de bandbreedte bieden zodat jouw camera het beeld en geluid naar de server kan sturen, én dat je alles van je collega’s kunt ontvangen. Maar wel liefst zonder haperingen of hakkelend geluid. En af en toe de verbinding verliezen, dat wil je helemaal niet. Kortom, het moet gewoon vlot werken.

Hebben we nu het maximum bereikt? Zeker niet. Het kabelnetwerk krijgt nog altijd regelmatig upgrades. Zo blijft het netwerk altijd paraat voor de nieuwste toepassingen. En die komen er zeker aan, al blijft het wel wat gissen wat er zit aan te komen. Je onderdompelen in VR-werelden die nauwelijks van het echt te onderscheiden zijn of Hollywood-kaskrakers in 8K-kwaliteit bij je thuis? Nu niet echt aan de orde, maar wie weet binnen enkele jaren. Een ding is zeker: je internetverbinding van Telenet zal er altijd klaar voor zijn.

Ontdek waarom iedereen goed zit op hét netwerk van Vlaanderen!

  Ontdek het hier

  terug naar overzicht

Ontdek waarom iedereen goed zit op hét netwerk van Vlaanderen!